Najpopularniejsze gatunki włoskiej mozzarelli

Jeśli komuś smakuje włoska kuchnia, a niewiele jest osób którym nie smakuje, musi pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Wyjątkowy smak włoskich potraw jest przede wszystkim efektem najwyższej jakości składników, jakie użyte zostały do ich wykonania. Dlatego też jeżeli ktoś planuje zrobić pizzę czy spaghetti, to produkty włoskie oryginalne z pewnością mogą mu w tym bardzo pomóc. Na przykład takie jak mozzarella włoska, która świetnie się sprawdza zarówno na pizzach i makaronach, jak też w formie dodatku do sałatek albo kanapek.

Najczęściej spotykana wersja takiej mozzarelli, którą można dostać w każdym sklepie, jest wytwarzana z krowiego mleka. Dzięki temu posiada ona biały kolor i delikatny smak, a także miękką strukturę. Ser ten sprzedawany jest najczęściej pod postacią niedużych kulek, jakie się umieszcza w woreczkach z zalewą.

Ta odmiana sera jest bardzo zdrowa, ma bowiem w sobie dużą ilość składników mineralnych, białka i witamin. Typowa mozzarella robiona jest przez liczne firmy, chociaż do włoskiego oryginału przeważnie jest im daleko. Lecz Włosi posiadają też kilka innych odmian mozzarelli. Jednak z nich to mozzarella buffala, jaką się robi tradycyjnymi metodami z mleka bawolic. To mleko ma w sobie znacznie więcej tłuszczu, co wpływa z kolei na to, że smak sera jest lekko kwaskowy. Delikatna i łagodna także jest mozzarella burrata, która stanowi kolejny tradycyjny włoski produkt. Delikatność tę zawdzięcza niedużej kieszonce, w jakiej znajduje się śmietanka, przypominająca w w swoim smaku masło.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like