Włoskie dania są znane i cenione na całym świecie, sporo osób uważa że jest to najsmaczniejsza kuchnia. W pierwszym momencie wydają się proste i łatwe do przygotowania, ale w wielu przypadkach nie do końca się to jednak udaje. Trzeba bowiem wiedzieć, że sekret włoskich dań bierze się z dwóch głównych rzeczy. Pierwszą z nich są przepisy, dopracowywane przez pokolenia kucharzy. O końcowym smaku przeważnie będą decydować niuanse, i dlatego tak dużej liczbie osób to nie wychodzi tak jak by zamierzały.
Następną istotną rzeczą są używane do przygotowania składniki, a kucharze z Włoch nie uznają żadnych kompromisów. Jeśli jakieś danie ma tak smakować jak smakuje w Mediolanie, Neapolu albo Rzymie, to muszą być do niego użyte najlepszej jakości produkty i kuchnia włoska producent. Żadne substytuty czy podróbki nie dadzą takiego smaku, nawet jeżeli podobnie się będą nazywały. Będzie to nawet dotyczyć składników takich jak mąka, makaron czy pomidory, a już w szczególności serów. Każdy, kto miał ją okazję spróbować potwierdzi, że prawdziwa mozzarella włoska ma zupełnie inny smak niż mozzarelle, jakie produkowane są przez różne firmy nie pochodzące z Włoch. Niejednokrotnie takie firmy korzystają ze wsparcia włoskich fachowców, ale na ostateczną jakość mocno też wpływa mleko. Włosi hodują w tym celu specjalne rasy, często wypasane w górskich dolinach, i mleko to ma bardzo duży wpływ na końcowy smak sera.
Najbardziej popularną odmianę mozzarelli wytwarza się z mleka pochodzącego właśnie od krów. To zapewnia biały kolor i dużo delikatności, i to taka właśnie odmiana jest spotykana najczęściej. Lecz coraz większą popularnością cieszy się też wśród smakoszy mozzarella bufala. Do wyprodukowania tego gatunku sera kuchnia włoska producent stosuje mleko pochodzące wyłącznie od bawolic, hodowanych w tylko paru rejonach kraju. Przez wyższą zawartość tłuszczu w mleku ta odmiana mozzarelli jest znacznie bardziej wyrazista, dysponuje lekko kwaśnawym smakiem i zawiera w sobie znacznie więcej różnych składników odżywczych.
+Tekst Sponsorowany+