Włoskie sery mozzarella – jakie są ich najbardziej popularne rodzaje

Od lat produkty włoskie oryginalne są ogromnie popularne na całym świecie. Bierze się to z paru powodów. Po pierwsze produkowane są one jedynie z najlepszej jakości składników naturalnych. Receptury są przekazywane od wielu pokoleń, dzięki czemu smakują one zawsze doskonale.

Szczególnie chętnie wybierane są sery, w tym niezbędna na każdej pizzie mozzarella włoska. Tradycyjna mozzarella wytwarzana jest z mleka krów pasących się na włoskich łąkach, ale są też gatunki, które wytwarza się z mleka na przykład bawołów. Mozzarellę bardzo łatwo rozpoznać, ma bowiem kształt spłaszczonej kulki o średnicy kilku centymetrów. Kulka taka jest biała i ma miękką, delikatną strukturę. Tak samo delikatny jest jej smak, dzięki czemu sprawdza się doskonale zarówno na pizzy, jak również jako dodatek do kanapek albo sałatek. Ale warto się również przyjrzeć jej innym, nie mniej interesującym odmianom.

Na przykład mozzarella burrata jest bardzo podobna do zwykłej, ale ma zawiera płyny, maślany środek. Jest to efektem sposobu jej produkowania, w czasie którego dodaje się też pewną ilość śmietanki. I to właśnie dzięki niej otrzymuje ona swój smak, od którego pochodzi też jej nazwa. Jeśli ktoś będzie chciał skosztować czegoś bardziej oryginalnego, to dla niego świetnym rozwiązaniem będzie mozzarella buffala. Ten gatunek sera produkowany jest z bawolego mleka, zawierającego w sobie znacznie więcej tłuszczu, co przyczynia się do kwaskowego posmaku.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like