Jakie są najpopularniejsze odmiany włoskiego sera mozzarella

Z pewnością każdy kojarzy doskonale śnieżnobiałe kulki z sera w zalewie z serwatki. Tym serem jest mozzarella, która jest przez wielu uważana za jedną z najsmaczniejszych odmian. A z pewnością najzdrowszych, gdyż mozzarella włoska z uwagi na sposób produkcji posiada w swoim składzie wiele cennych odżywczych składników. Nie ma też tak dużo tłuszczu jak reszta odmian, dlatego też powodu spożywana być może nawet przez osoby trzymające dietę, szczególnie w odmianie light. A ser ten jeść można na wiele różnych sposobów.

Świetnie się sprawdza jako składnik sałatek, szczególnie z dodatkiem pomidorów i ziół. Ale doskonale znają ją też wielbiciele najprawdziwszej włoskiej pizzy, gdyż topi się bardzo dobrze i jeszcze lepiej smakuje po tym roztopieniu. Ten gatunek sera wywodzi się z Włoch, gdzie początkowo był wytwarzany z bawolego mleka.

Tradycja ta jest nadal utrzymywana, ponieważ w kilku regionach tego kraju jest wytwarzana mozzarella buffala, mająca w składzie jedynie mleko bawołów. Ze względu na to, że to mleko zawiera więcej tłuszczu niż to od krów, to smak buffali jest delikatny, a jednocześnie lekko kwaskowy. Mozzarelle, jakie najczęściej można obecnie znaleźć w sklepach, są wytwarzane z mleka krowiego, i mają postać różnej wielkości kulek. Jeżeli do tych kulek na etapie wytwarzania dodana zostanie odrobina śmietany, to powstanie następny smaczny gatunek czyli mozzarella włoska. Jeśli ktoś będzie zainteresowany jej spróbowaniem, to zapewne ją kupi w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like