O smaku wielu kultowych potraw, takich jak na przykład pizza decydują drobiazgi, chociażby takie jak zastosowane do wytworzenia składniki. Lecz aby tak faktycznie było, to trzeba zrobić ją z odpowiedniej jakości mąki i wszelkich dodatków, w tym mozzarelli. Ten rodzaj sera produkowany jest przez wiele firm w różnych krajach, lecz tylko mozzarella włoska będzie smakować rzeczywiście tak, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. Wynika to z paru rzeczy. Przede wszystkim bez względu na jedzoną odmianę tego sera, a Włosi mają ich kilka, wszystkie są wytwarzane według starych, przekazywanych między pokoleniami receptur.
Najsmaczniejsze sery, jak na przykład mozzarella fior di latte, wytwarzane są w skomplikowanym procesie, który będzie wymagał dużej wiedzy i doświadczenia, a także mleka dobrej jakości. W przypadku klasycznych, najbardziej popularnych mozzarelli to będzie to krowie mleko, lecz w ostatnim czasie wróciło także do łask mleko bawole. Zawiera ono dużo większą ilość tłuszczy, dlatego wytwarzana z niego mozzarella buffala charakteryzuje się delikatnym, lekko kwaskowym posmakiem. Jeśli ktoś chce posmakować jeszcze innych rzeczy, to ciekawym pomysłem dla niego może być mozzarella burrata. W czasie jej wytwarzania do każdej kulki dodawana jest niewielka ilość śmietanki. Dlatego też po przekrojeniu ze środka wypływa delikatna masa, a wszystko przypominać będzie smakiem masło, zresztą stąd wzięła się przecież ta nazwa. Aktualnie mozzarelle włoskie spotyka się coraz częściej w sklepach spożywczych, z tego też powodu nie powinno być problemów z ich znalezieniem.
+Tekst Sponsorowany+