Włoskie mozzarelle – jakie są ich często kupowane odmiany

Miłośnicy potraw z Włoch bardzo dobrze wiedzą, że ich smak w dużym stopniu zależy od zastosowanych składników. Tradycyjne produkty włoskie oryginalne często nie pochodzą z dużych fabryk i produkcji taśmowej, a są wytwarzane przez niedużych, lokalnych przedsiębiorców. Co oczywiste według tradycyjnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Również to dotyczy mozzarelli, które w niejednym przepisie są po prostu niezastąpione, w tym tak lubianej przez każdego pizzy. Ten smaczny i wyśmienity ser jest oczywiście produkowany w dużej ilości krajów, ale z reguły daleko mu do oryginału. Bierze się to zarówno z jakości używanego do produkcji mleka, jak również pilnie strzeżonych tajemnic tworzenia. Najpopularniejsza obecnie mozzarella włoska jest robiona z krowiego mleka. Przeważnie posiada ona formę niedużych, lekko spłaszczonych kulek, znajdujących się w serwatce. Smak tej mozzarelli jest łagodny i delikatny, a podczas rozrywania tworzą się charakterystyczne strzępienia.

Sprawdza się doskonale w formie dodatku do dań na ciepło czy sałatek. Lecz jeżeli ktoś szuka jeszcze ciekawszych smakowych doznań, to ma dwie opcje do dyspozycji. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, która jest wytwarzana z mleka pochodzącego od bawolic. Dzięki większej zawartości tłuszczu ten rodzaj sera ma nieco głębszy, z odrobiną kwaskowatości smak. Za to mozzarella burrata jest bardzo maślana i delikatna, będzie to zawdzięczać to dodaniu niewielkiej ilości śmietanki, znajdujące się w bardzo charakterystycznej torebce.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like