Wielbiciele dobrej pizzy wyczują od razu, czy robiona jest ona na oryginalnych składnikach, czy też na nieco tańszych podróbkach. Dotyczyło to będzie zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również sera mozzarelli, jaki jest również konieczny w tej świetnej potrawie. W najprawdziwszej pizzy z Włoch może być prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden inny ser nie będzie tak smakował. Warto zatem poznać wszystkie sekrety jej wytwarzania, które mają bardzo duży wpływ na konsystencję i smak.
Taki ser sprzedaje się przeważnie w postaci niewielkich kulek w słonej zalewie. Posiada delikatną strukturę, a po przerwaniu tworzą się charakterystyczne włókna. Klasyczna mozzarella jest produkowana z krowiego mleka, które wlewa się do pojemnej kadzi i dodaje podpuszczki. Po podgrzaniu całości zaczyna się robić gęsty skrzep, z jakiego następnie są formowane kulki i wkładane do słonej zalewy. Lecz przed tym cała masa zalewana jest gorącą wodą, to właśnie ten proces powoduje wytworzenie włókien. Ser ten charakteryzuje się miękką konsystencją oraz bardzo delikatnym smakiem, a po roztopieniu ciągnie się dość mocno.
Jeżeli ktoś chciałby nabyć włoską mozzarellę z Włoch, to powinien poszukać jej w jednym ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne. Jeżeli będzie miał nieco szczęścia, to być może też tam znajdzie inne odmiany z tej rodziny serów, na przykład takie jak burrata czy buffala. Mozzarella buffala jest dla odmiany wytwarzana z mleka bawolego, które ma znacznie więcej tłuszczu. To ma mocny wpływ na smak sera, który jest znacznie wyraźniejszy, a jednocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla jeszcze się nie cieszy u nas dużym zainteresowaniem, chociaż powoli zaczyna się to zmieniać.
Niezwykle ciekawie smakuje i wygląda również mozzarella burrata. Z kolei ją wytwarza się z krowiego mleka, lecz podczas produkcji dokłada się niedużą ilość śmietany. Tworzy się w tym celu niewielką kieszonkę, do jakiejj ta śmietana będzie wlana. Tym sposobem smak burraty jest lekko maślany, zresztą właśnie od masła wzięła się jego nazwa.