Mozzarelle z Włoch – dlaczego tak smakują

Wielbiciele dobrej pizzy wyczują od razu, czy robiona jest ona na oryginalnych składnikach, czy też na nieco tańszych podróbkach. Dotyczyło to będzie zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również sera mozzarelli, jaki jest również konieczny w tej świetnej potrawie. W najprawdziwszej pizzy z Włoch może być prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden inny ser nie będzie tak smakował. Warto zatem poznać wszystkie sekrety jej wytwarzania, które mają bardzo duży wpływ na konsystencję i smak.

Taki ser sprzedaje się przeważnie w postaci niewielkich kulek w słonej zalewie. Posiada delikatną strukturę, a po przerwaniu tworzą się charakterystyczne włókna. Klasyczna mozzarella jest produkowana z krowiego mleka, które wlewa się do pojemnej kadzi i dodaje podpuszczki. Po podgrzaniu całości zaczyna się robić gęsty skrzep, z jakiego następnie są formowane kulki i wkładane do słonej zalewy. Lecz przed tym cała masa zalewana jest gorącą wodą, to właśnie ten proces powoduje wytworzenie włókien. Ser ten charakteryzuje się miękką konsystencją oraz bardzo delikatnym smakiem, a po roztopieniu ciągnie się dość mocno.

Jeżeli ktoś chciałby nabyć włoską mozzarellę z Włoch, to powinien poszukać jej w jednym ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne. Jeżeli będzie miał nieco szczęścia, to być może też tam znajdzie inne odmiany z tej rodziny serów, na przykład takie jak burrata czy buffala. Mozzarella buffala jest dla odmiany wytwarzana z mleka bawolego, które ma znacznie więcej tłuszczu. To ma mocny wpływ na smak sera, który jest znacznie wyraźniejszy, a jednocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla jeszcze się nie cieszy u nas dużym zainteresowaniem, chociaż powoli zaczyna się to zmieniać.

Niezwykle ciekawie smakuje i wygląda również mozzarella burrata. Z kolei ją wytwarza się z krowiego mleka, lecz podczas produkcji dokłada się niedużą ilość śmietany. Tworzy się w tym celu niewielką kieszonkę, do jakiejj ta śmietana będzie wlana. Tym sposobem smak burraty jest lekko maślany, zresztą właśnie od masła wzięła się jego nazwa.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like