Jeżeli ktoś miał kiedyś okazję skosztować najprawdziwszej włoskiej pizzy, to na pewno dostrzeże ogromną różnicę w stosunku do tego, co tylko pizzą się nazywa. Aktualnie taką pizzę można kupić nie tylko w samych Włoszech, lecz również w dużej ilości innych krajów, ponieważ kuchnia ta stała się bardzo popularna na praktycznie cały świecie. Lecz należy zwrócić uwagę przede wszystkim kto ją wykonuje, ale też z jakich składników ją zrobiono. Bo to właśnie składniki są odpowiedzialne za to, że dania włoskie smakują tak wyjątkowo i niepowtarzalnie. Oczywiście zawsze zrobić je można z jakiejś normalnej mąki, dodając zwykłą szynkę i ser, ale to już nie będzie to samo. Na szczęście nie ma obecnie problemów ze zorganizowaniem tego typu składników, ponieważ bez problemów można je kupić w wielu sklepach.
Oczywiście jest dostępna także prawdziwa mozzarella włoska, bez której byłoby trudno sobie wyobrazić na przykład pizzę. Lecz ten rodzaj sera świetnie się sprawdza także w innych ciepłych daniach, przykładowo tartach czy zapiekankach, oraz wyśmienicie się komponuje z ziołami i pomidorami w różnego rodzaju sałatkach. Włoską mozzarellę spotkać można najczęściej w formie niewielkich, białych kulek, znajdujących się w torebce z zalewą. Ma ona lekko miękką, delikatną konsystencję, a po rozerwaniu zostają bardzo charakterystyczne postrzępienia, które świadczą o jakości sera. Przeważnie jest produkowana z krowiego mleka, cechuje się wówczas łagodnym, delikatnym smakiem. Ale w wielu sklepach zaczęła się także pojawiać mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka które pochodzi od bawolic.
Jest ona dzięki temu nieco bardziej wyrazista, też dzięki większej zawartości tłuszczu. Coś ciekawego dla siebie w propozycji serów włoskich powinny też znaleźć osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, dla nich dostępna jest chociażby mozzarella fior di latte. Wszystkie mozzarelle robione są z wysokiej jakości mleka, z tego też powodu ich smak będzie tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Bierze się to również z tego, że kuchnia włoska producent przeważnie stosuje wypróbowane przez lata receptury i przepisy.
+Tekst Sponsorowany+