Niewiele chyba jest osób, którym nie smakuje prawdziwa pizza, w której jednym z głównych składników jest mozzarella włoska. Ten gatunek sera jest aktualnie bardzo popularny, świetnie się też sprawdza jako dodatek do innych potraw, surówek czy po prostu na kanapkach. Tradycyjną mozzarellę wytwarza się z wysokiej jakości krowiego mleka, według tradycyjnych receptur. Smak jej jest delikatny i kremowy, a sam ser posiada charakterystyczną, sprężystą konsystencję.
Najczęściej jest sprzedawany w formie lekko spłaszczonych kulek o kilku centymetrowej średnicy. Bardzo podobnie wyglądać będzie inny popularny rodzaj tego sera, to znaczy mozzarella burrata. Pomimo tego że jej wygląd jest identyczny, to kulki w środku są wypełnione maślaną masą. Jest to rezultatem sposobu wytwarzania, podczas jakiego do utworzonych kieszonek wlewana jest odpowiednia ilość śmietanki, która zapewnia charakterystyczny smak. Do tej pory opisywane sery wytwarzane były z krowiego mleka, ale to nie jest jedyne, które Włosi stosują.
Jako przykład może służyć mozzarella buffala, powstająca na bazie mleka bawołów hodowlanych. To mleko charakteryzuje się nieco większą zawartością tłuszczu, a z kolei to przekłada się na smak o wyczuwalnej kwasowości. Lecz pomimo tego ser ten bardzo dobrze smakuje i ma niemałe grono miłośników. Rodzajów włoskiej mozzarelli jeszcze kilka jest, jeśli ktoś ich będzie szukał, to najlepiej niech sprawdzi któryś ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+