Włoska mozzarella – jakie są jej najważniejsze rodzaje i odmiany

+Tekst Sponsorowany+

Miłośnicy kuchni włoskiej raczej jej sobie nie wyobrażają bez wyśmienitej mozzarelli która będzie pochodzić z właśnie tego kraju. Ten popularny gatunek sera można spotkać w większości sklepów, ale z reguły to będą bardziej lub mniej udane podróbki. Mozzarella jest produkowana przez wiele firm, części udaje się to całkiem dobrze, lecz jedynie prawdziwa mozzarella włoska smakować będzie tak jak należy. Jest ona nieodłącznym składnikiem wszystkich pizz, niejednokrotnie się ją też dodaje do różnych innych gorących dań czy sałatek. Wiele osób kojarzy ją przede wszystkim z postaci niewielkich, lekko spłaszczonych kulek umieszczonych w woreczku z zalewą. Ten rodzaj sera ma delikatny smak i konsystencję, z reguły też posiada biały kolor. Jeżeli będzie miał dobrą jakość, to przy rozrywaniu pojawiać się będą charakterystyczne strzępienia.

Sprzedawaną w naszych sklepach mozzarellę przede wszystkim się produkuje z mleka krowiego, lecz we Włoszech wykorzystuje się też do tego mleko pochodzące od bawolic. Aktualnie ta odmiana sera nazywa się mozzarella buffala i zaczyna się cieszyć rosnącym zainteresowaniem. Mało osób jednak wie, że wytwarzać go zaczęto już w XII wieku, tyle że w którymś momencie przestano go cenić. Ze względu na znacznie większą ilość tłuszczu w bawolim mleku ta właśnie mozzarella posiada charakterystyczny, trochę kwaśny posmak, a równocześnie jest bardzo bogata w rozmaite składniki odżywcze.

Mozzarelle wytwarzane z krowiego mleka występują we Włoszech także w innych odmianach. Według wielu ludzi świetny smak ma mozzarella burrata. W czasie wytwarzania w kulce się robi niewielką kieszonkę, do jakiej wlewa się śmietankę. Na zewnątrz ser ten wygląda dokładnie tak samo co klasyczny, ale po przekrojeniu wylewa się jego płynna zawartość. Ponieważ jego smak jest bardzo łagodny i maślany, to stąd właśnie pochodzi jego nazwa. Lecz chyba najbardziej ceniona pośród wielbicieli włoskiej kuchni jest mozzarella fior di latte. Wytwarzana jest ręcznie przez lokalnych rzemieślników, według receptur pochodzących sprzed lat.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like